POD LUPĄ PRAKTYKA - ROZSZYFRUJ SKŁADNIKI KOSMETYCZNE - kwas glicyryzynowy

  • Publikacja: 2.02.2021
  • Kategoria: Kosmetyki z naukowej strony
  • Autor: Agnieszka Kowalska

Coraz większa grupa konsumentów określa swoją skórę jako wrażliwą, która nie toleruje wielu sztucznych środków chemicznych obecnych w produktach pielęgnacyjnych. Dodatkowo, stale rosnący trend „kosmetyków naturalnych” powoduje, że w produkcji kosmetyków coraz chętniej wykorzystywane są substancje naturalne. Składnikiem, który wzbudza coraz większe zainteresowanie jest kwas glicyryzynowy. Składnik ten charakteryzuje się szerokim spektrum aktywności biologicznych, w szczególności antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, co daje wiele możliwości zastosowania w kosmetyce.

Trochę historii

Kwas glicyryzynowy jest jedną z aktywnych substancji znajdujących się w korzeniu lukrecji. Lukrecja (Glycyrrhizza glabra L) to jedno z najpowszechniejszych ziół chińskiego ziołolecznictwa, o bardzo długiej historii stosowania, ponad 3000 lat. Jej nazwa rodzajowa wywodzi się z języka greckiego od słów „glykos”, które oznacza słodki i „rhiza” – korzeń.  Roślina ta rośnie w południowej Rosji, środkowej Azji, regionie śródziemnomorskim, północnych Chinach i Ameryce a ekstrakt z jej korzenia jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jako dodatek smakowy, a także w medycynie jako substancja pomocnicza w leczeniu nadciśnienia, obrzęków, zapalenia i marskości wątroby oraz wrzodów żołądka.

Kwas glicyryzynowy ceniony w dermatologii

Kwas glicyryzynowy jest bardzo dobrze tolerowany przez skórę a dodatkowo wykazuje bardzo silne właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne dlatego też jest cenionym surowcem w dermatologii. Należy podkreślić, że proces zapalny w skórze jest przyczyną wielu chorób, takich jak: trądzik czy skóra atopowa, ale jest również uważany za kluczowy element jednej z teorii starzenia, zwanej „inflamaging”. W procesie zapalnym powstają wolne rodniki, które z kolei nasilają proces starzenia się komórek. Dlatego rozsądne jest stosowanie w kosmetykach substancji o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Kwas glicyryzynowy swoją budową przypomina budowę hormonów wydzielanych przez korę nadnerczy, jak w przypadku mineralokortykoidu i glikokortykoidu. Związki te wykazują działanie przeciwzapalne poprzez hamowanie ekspresji genów prozapalnych i hamowanie produkcji cytokin zapalnych. Stąd też kwas glicyryzynowy z powodzeniem stosuje się w kosmetykach przeznaczonych do atopowego zapalenia skóry.

Antyoksydacja zawsze w modzie

Kwas glicyryzynowy posiada silne właściwości antyoksydacyjne, które wykorzystywane są w kosmetykach po opalaniu. Promieniowanie UV prowadzi do nadmiaru wolnych rodników i stresu oksydacyjnego a to przyspiesza starzenie egzogenne. Pod ich wpływem dochodzi również do zwiększenia syntezy metaloproteinaz MMP-1 i MMP-9, enzymów które degradują kolagen w skórze oraz naczyniach krwionośnych. To dlatego u wielu osób wraz z wiekiem pojawiają się tzw. teleangiektazje, czyli rozszerzone naczynka.

W ofercie Peel Mission® kwas glicyryzynowy zastosowaliśmy w linii Lift Peel, w skład której wchodzą:

Agnieszka Kowalska

Główny Szkoleniowiec Peel Mission

Pasjonatka kosmetyki zainspirowanej medycyną estetyczną oraz zastosowaniem peelingów chemicznych w terapii skóry.